För ganska snart en vecka sedan skrev jag en jämförande bloggpost om courtagekostnaden för olika depåtyper. Tanken var först att bara lista depåtyper som inte hade motprestationskrav (exempelvis att man måste göra ett visst antal affärer i månaden) men Nordnet pro råkade slinka med i listan, och när jag väl gjort diagrammet så var jag för lat för att plocka bort data jag samlat in. I rättvisans namn bör jag dock även ta med Avanza pro, så här kommer ett uppdaterat diagram och uppdaterade kommentarer.
Några kommentarer utifrån orderstorlek
- 1 kr — Avanza mini är billigast med courtage på 1 kr. 100% courtage är ju ingen höjdare, men då det finns fonder med både en och två procent i köpavgift så kan man ju lika gärna köpa aktier för 50–100 kr och betala samma avgift.
- 400 kr — Vi har nått brytpunkten för minicourtaget på Avanza mini och courtaget blir nu istället 0,25%. Men andra ord kan man ha gränsen för minsta aktieaffär så låg som 400 kr och ändå betala procentcourtaget istället för minicourtaget. Detta gillas skarpt!
- 2 800 kr — Courtaget för Avanza mini är nu 7 kr, detsamma som minicourtaget för Aktiedirekt. Jagar man varje courtagekrona så är alltså Aktiedirekt billigare härifrån, men de har kraftigt begränsad funktionalitet.
- 4 667 kr — Vi har nått brytpunkten för minicourtaget på Aktiedirekt och courtaget blir nu istället 0,15%. Courtaget för Avanza mini är här 11,67 kr.
- 15 600 kr — Courtaget för Avanza mini är nu 39 kr så om de flesta affärer man gör är större än så så tjänar man på att byta till Avanza small eller Nordnet mini.
- 26 000 kr — Vi har nått brytpunkten för minicourtaget på Avanza small och Nordnet mini och courtaget blir nu istället 0,15%. Ifall man ligger klar i Avanza mini är courtaget uppe i 65 kr.
- 32 667 kr — Courtaget för Aktiedirekt, Avanza small och Nordnet mini är uppe i 49 kr, så över detta är Avanza pro billigast, men det kräver att du gör minst 2 affärer per dag i snitt.
- 46 000 kr — Courtaget för Aktiedirekt, Avanza small och Nordnet mini är nu uppe i 69 kr, så om nu inte kvalificerade dig för Avanza pro eller Nordnet pro, som båda har motprestationskrav i ett minsta antal ordrar under en viss tid, blir nu Avanza medium billigast.
- 100 000 kr — Vi har nått brytpunkten för minicourtaget för Avanza medium och courtaget blir nu istället 0,069%
- 143 478 kr — Courtaget för Avanza medium är nu uppe i 99 kr, vilket gör att för affärer över detta så är Avanza fast pris billigast. Notera även att 99 kr är Swedbanks minicourtage, men för en order av denna storlek är courtaget redan uppe på 130 kr.
- 144 117 kr — De som kvalificerar sig för Avanza pro har nu kommit upp till det belopp på minicourtaget övergår till det procentuella courtaget om 0,034%.
- 291 176 kr — Courtaget för Avanza pro är nu 99 kr, så över detta orderbelopp kommer Avanza fast pris att vara billigast även om du kvalificerar dig till Avanza pro.
Några kommentarer för egen del
Först så visar ju diagrammet vad jag redan visste när jag satt och himlade med ögonen på Swedbankkontoret: Swedbank har bland de dyraste depåerna i denna jämförelse. Men jag plockar glatt hem den årliga utdelningen från mina Swedbankaktier, så de får väl ha kvar de priserna.
Aktiedirekt går bort. Jag öppnade en depå där när de revolutionerade marknaden med sitt minicourtage som helt plötsligt gjorde det möjligt att göra aktieaffärer även i min lilla skala. Tyvärr erbjuder de bara vanliga aktiedepåer; IPS och KF går ej att öppna. Dessutom är information och diagram högst enkla och begränsade. Som svar på Aktiedirekt startade Avanza sitt Avanza mini, vilket ursprungligen också låg på en separat domän skild från övriga Avanza. Funktionaliteten var avskalad, men inte fullt så mycket om Aktiedirekts. Avanza har dock gjort om sin modell, gjort om mini-konton till vanliga depåer och istället infört en mini-prislista som gör att man får de låga priserna på alla sina depåer, inklusive IPS, ISK och KF. Funktionaliteten är därmed uppe i samma höga standard som gamla ”vanliga” Avanza-konton. Tekniken, möjligheterna och priset gör att Aktiedirekt är helt efterseglade av Avanza mini. Förvisso är Aktiedirekt billigare för affärer över 2800 kr, men skillnaden är relativt liten och tappet i funktioner uppväger inte detta.
Vinnarna som jag ser det
Orderbelopp upp till 15 600 kr
Avanza mini utan tvekan. Full funktionalitet (till skillnad från Aktiedirekt) och minicourtage på endast 1 kr gör att man kan handla med ordrar ner till 400 kr* och ändå betala procentcourtage.
* Stefan Thelenius påpekade i en kommentar till det ursprungliga inlägget att eftersom courtaget avrundas till närmsta hel krona måste orderbeloppet i praktiken vara minst 600 kr innan courtaget blir mer än minicourtaget om 1 kr.
Orderbelopp 15 600 kr–46 000 kr
Dött lopp mellan Avanza small och Nordnet mini.
Orderbelopp 46 000 kr–145 000 kr
Avanza medium om du inte gör tillräckligt många affärer för att kvalificera dig för Avanza pro (minst 2 affärer om dagen i snitt) eller Nordnet pro (minst 100 affärer i kvartalet).
Orderbelopp 145 000 kr–300 000 kr
I första hand Avanza pro eller i andra hand Nordnet pro, om du kvalificerar dig (se ovan), annars Avanza fast pris.
Orderbelopp över 300 000 kr
Avanza fast pris
Och slutligen
Stockholmsbörsen är inte allt för många av oss, och inte heller courtage som helhet är allt. En mäklare är mer än courtaget: det gäller att jämföra courtage på alla marknader man handlar på, tilläggstjänster, kreditvillkor, funktionalitet, stöd för mobila enheter och mycket annat, allt utifrån ens egna behov. Som jag skrivit tidigare är Nordnets nya knockoutlån betydligt fördelaktigare än Avanzas superlån, så beroende på hur din portfölj och ditt handelsmönster ser ut så kanske det är värt några extra kronor i courtage för detta. Min sammanställning ger alltså en bra bild av en liten del av allt man måste ta i beaktande när man väljer hos vilken mäklare man ska ha sina aktier. Courtageduellens segrare vill jag dock påstå är Avanza.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar