Sidor

tisdag 13 mars 2018

Shoppingrunda

Avanza firade ett år med europahandel till låga priser och hade courtagefri handel en dag på börserna i Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Portugal härom veckan. Passade på att öppna bevakningsposter på intressanta bolag. Är mer troligt att man köper mer av det man redan har än att man öppnar nya positioner, så här var chansen att vidga vyerna.

Davide Campari Milano SpA

Italienskt dryckesbolag grundat 1860. Börsintroducerades 2001, men grundarfamiljen äger fortfarande 51% av aktierna. Aktieutdelningen, som är årlig och delas ut i maj, har aldrig sänkts sedan börsintroduktionen. Märken som Aperol, Campari, Glen Grant och Grand Marnier hittas i bolagets portfölj.

Anheuser Busch Inbev NV

Plockade upp världens största ölproducent på belgiska börsen. Missade att aktien även finns noterad i USA med ticker BUD. Halvårsutdelande sedan 2013 med utdelningar i maj och november. Höjt eller bibehållit utdelningen varje år sedan finanskrisåret 2008. I portföljen hittar du ölmärken som Budweiser, Löwenbräu, Staropramen och Stella Artois.

Osram

En av världens största tillverkare av ljuskällor, grundat 1919. Börsnoterat i Tyskland sedan 2013 efter att tidigare varit ett dotterbolag till Siemens. Årlig utdelning sedan 2015 som betalas ut i februari. Enligt en källa är det Osram som tillverkar alla ljuskällor för IKEA.

Sanofi SA

Franskt läkemedelsbolag och världens största producent av vaccin. Ingår i Euro Stoxx 50-indexet. I maj kommer den årliga utdelningen som höjts för 24:e året i rad!

Pernod Ricard SA

Mer dryck, denna gång franskt. Halvårsutdelning i juli och november. Utdelningen sänktes både 2008 och 2009 under finanskrisen, men har höjts varje år sedan dess med undantag för 2014 då den var oförändrad. I portföljen hittas märken som Jacob’s Creek, Havana Club, Kahlúa, Malibu, Beefeater gin och sedan 2008 även Absolut vodka.

AXA SA

Ytterligare ett franskt Euro Stoxx 50-bolag. Försäkringar med tonvikt på livförsäkringar. Höjt utdelningen varje år sedan finanskrisen 2008 med undantag för oförändrad utdelning 2011. Årlig utdelning i maj.

Air Liquide SA

Man kan tro att jag gick efter Euro Stoxx 50 när jag handlade; här kommer tredje bolaget från indexet. Bolaget sysslar med gas till industri och sjukhus, såsom syrgas, kvävgas och vätgas, men även den gasol du köper till grillen eller husvagnen kan mycket väl vara framställd av Air Liquide. Sedan börsnoteringen 1913 har bolaget redovisat vinst varje år. Det är starkt jobbat! Årlig utdelning i maj, och den har inte sänkts på åtminstone 12 år vilket är så långt historiken sträcker sig på siten för franska aktier jag kollade på.

Schneider Electric SE

Tillverkare av elektriska komponenter som strömbrytare och eluttag, men även automationssystem för industri. 144.000 anställda, så det är inget litet bolag. Årlig utdelning i maj. Likt så många andra bolag sänkte de utdelningen kraftigt under finanskrisen, men har sedan 2009 höjt utdelningen varje år med undantag för 2013 då utdelningen var oförändrad.

BASF

För mig var BASF liktydigt med magnetiska lagringsmedia som VHS- och musikkassetter eller till och med gamla rullband. Därför blev jag lite förvånad när jag såg att de fortfarande är ett av Tysklands största företag. BASF är dock faktiskt världens största kemibolag och kassettverksamheten, en marknad man dominerade när det begav sig, är kanske att betrakta som något av en parentes i räkenskaperna genom historien. Den årliga utdelningen kommer i början av maj eller ibland i slutet av april, och har stigit varje år efter en relativt sett mindre sänkning under finanskrisen 2009.

Akzo Nobel NV

Shoppingrundans enda inköp på den nederländska börsen. Kemibolag som specialiserat sig på färger och specialkemikalier. Som privatperson stöter man troligtvis på dem dagligen genom varumärket Jozo salt. Halvårsutdelning i maj och november, och jodå: även detta bolag sänkte utdelningen 2009. Har sedan dess dock haft 3 år med oförändrad utdelning, så inte riktigt lika bra fart i utdelningstillväxten som de andra bolagen i shoppingrundan.

Societe Generale SA

Fransk bankgrupp som ingår i Euro Stoxx 50-indexet. Banken grundades 1864 och är en av Frankrikes äldsta banker. Tyvärr kanske banken är mest känd för världshistoriens största tradingskandal när en anställd genom bedrägeri orsakade banken förluster på 4,9 miljarder euro. Ställde in utdelningen 2011, men har sedan dess höjt varje år. Utdelningen utbetalas årsvis i maj eller juni. Bland dotterbolagen hittar vi bland annat ALD, vilka i Sverige är en av de största leasingfirmorna för tjänstebilar.

Adidas

Sportklädesmärket borde inte behöva någon närmare presentation. Årlig utdelning i maj, och likt så många andra bolag här i listan sänkte de utdelningen 2009 för att därefter höjt den varje år med undantag för den oförändrade utdelningen 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar