Sidor

söndag 8 april 2018

Statistiskt panikköp

Att vara total statistiknörd och ha en fetish för diagram kan vara problematiskt om man är månadsutdelningsjägare. Flera pålitliga april-utdelare delar i år antingen ut i mars (exempelvis Swedbank) medan andra istället skjuter sin utdelning till maj (exempelvis Concentric). Detta gör att utdelningen för april ser ut att bli avsevärt lägre i år än förra året, något som inte alls ser bra ut i mina diagram. Att Vitec går åt andra hållet och delar ut i april mot normala maj hjälper inte upp det tillräckligt.

Lösningen blir att panikköpa Daimler, tysk biltillverkare med bland annat Mercedes bland sina varumärken, som har utdelning nu i april med dryga 5% i direktavkastning. Företaget har en trevlig historik med höjd eller bibehållen utdelning sedan finanskrisen 2009. Redan 2011 var utdelningen högre än innan krisen, så företaget visade att man repar sig snabbt. Avskiljningsdag var i fredags, så nu är det för sent att hoppa på årets utdelningståg.

Just nu råkade jag ha ekonomisk möjlighet att göra detta köp samtidigt som det fanns en intressant aktie som dessutom hade hög direktavkastning med utdelning som låg rätt i tiden. De senare är ju i sig anledningar till att detta inte är hållbart i längden, och med en portfölj som ökar i värde år efter år blir beloppet som krävs för sådana här korrigeringar dessutom större och större varje gång det inträffar. Dessutom riskerar det att bara skapa en korrigeringsloop där man året efter behöver korrigera exempelvis marsutdelningen om Swedbank med flera är tillbaka på vanligt utdelningsmönster i april.

Här blir lösningen att modifiera statistiken. Istället för att titta på utdelningen månad för månad har jag lagt till en tabell i mitt statistikverktyg som visar medelvärdet av föregående, innevarande och efterkommande månaders utdelningar för varje månad. En utdelning som flyttar från april till maj kommer därmed inte att påverka statistiken för april, men den kommer däremot att istället börja påverka mars, dock bara med en tredjedel av differensen vilket gör det hela lättare att parera. Med detta sätt att räkna har jag haft stigande utdelningar jämfört med samma månad året före varje månad sedan april 2014. Sweet!

Ser inte verkligheten bra ut? Fixa med statistik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar