Sidor

tisdag 17 april 2018

TYSK SOL SKATT UTD

Fick härom veckan min första utdelning från ett tyskt bolag: Daimler. Utöver den vanliga utländska kupongskatten drogs även något som i transaktionshistoriken på Nordnet heter "TYSK SOL SKATT UTD”. Att lyckas få reda på vad detta är var inte helt trivialt och krävde lite mer letande än vanligt, men till slut hittade jag det:

På aktieutdelningar i Tyskland betalar man 25% skatt. Det är den som står som utländsk kupongskatt i transaktionshistoriken. Utöver detta betalar man en solidaritetsskatt om 5,5% på skatten, eller 1,375% på utdelningsbeloppet om man föredrar att räkna så. Det är den som är den mystiska extraskatten.

Räkneexempel:

Utdelning: 1000 kr
Utländsk kupongskatt: 250 kr (25% av 1000 kr)
Solidaritetsskatt:  13,75 kr (5,5% av 250 kr eller 1,375% av 1000 kr)

Så vad är då detta? Med lite grävande i historien så verkar det som om att detta är en tillfällig skatt som infördes 1991 för att täcka de ökade kostnaderna i samband med Tysklands enande. Och Gulfkriget. Och lite annat smått och gått. Vilket har gjort att den tillfälliga skatten 27 år senare fortfarande är kvar, om än sänkt från det ursprungliga 7,5% på skatten.

Frågan är om man kan begära avräkning även för solidaritetsskatten? Har inte lyckats hitta något entydigt svar på den frågan, men då aktierna som orsakade det hela ligger i en KF så är det ändå Nordnet som håller i den bollen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar