onsdag 25 april 2018

Shoppar i Finland

Via utdelningskalendern på investing.com fick jag upp ögonen för tre finska företag med x-dag imorgon. Fördelade månadssparandet mellan dessa och kommer alltså att få några kronor (eller euro) extra i utdelning nu i början av maj.

Huhtamäki

17000 anställda runt om i världen och tillverkar förpackningar såsom äggkartonger, pappersmuggar för take-away kaffe och plastomslaget runt chokladkakor. 9 år av stigande utdelningar, och kurvorna för både vinst och omsättning pekar uppåt.

Restamax

Driver över 100 restauranger och har även en bemanningsverksamhet för diverse branscher, vilket inte är en uppenbar kombo för synnergieffekter. Företaget har i alla fall funnits sedan 1996, börsintroducerades 2013 och har sedan dess varje år ökat omsättning och utdelning med en positiv trend på vinsten, så uppenbarligen är det inte så tokigt ändå. Utdelningsandelen känns dock lite osunt hög. Framtiden får utvisa om detta blir ett gästspel i portföljen (det vill säga något jag säljer inom 5 år) eller något som jag ökar i.

Scanfil

Kontraktstillverkare som bland annat bygger Tomras pantautomater. Grundat 1976, så det har några år på nacken. I sin nuvarande form har de existerat på börsen sedan 2012. Styrelseordförande sitter på 15% av aktierna och tillsammans med de andra som heter Takanen i efternamn så verkar grundarfamiljen sitta på åtminstone runt 44% av aktierna enligt lite snabb huvudräkning. Ytterligare ett antal privatpersoner sitter på aktieposter om 2-5% vardera. Grävde inte vidare i om det var personer från grundarfamiljen med annat efternamn eller om det "bara" var nyckelpersoner inom bolaget. Sådant engagemang är trevligt att se, och torde tyda på att de beslut man tar är långsiktigt bra för företaget. Sedan 2012 har utdelningen höjts varje år med stigande trend för vinst och omsättning.

Bild från WikiMedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar