Sidor

torsdag 18 augusti 2016

Ränta på ränta-effekten: Om att börja spara i tid

Varför började jag spara till min pension redan när jag var i 20-årsåldern? Svaret är ränta-på-ränta-effekten. Att just ränta-på-ränta-effekten skulle vara världens mäktigaste kraft är ett uttryck som liksom många andra brukar tillskrivas Einstein, men högst sannolikt har han aldrig sagt det. Därmed inte sagt att effekten inte skulle vara mäktig för det.

Här är två scenarion:

  • Person A sparar 1.000 kr per år från det hen är 20 år tills hen är 28 år (9 insättningar, dvs totalt 9.000 kr). Efter det slutar personen spara och låter pengarna ligga och förränta sig.
  • Den jämnåriga person B börjar spara 1.000 kr per år först från det hen är 28 år tills pensioneringen vid 65 år (38 insättningar, dvs totalt 38.000 kr)

Båda personerna får en årlig ränta om 8,80 %, vilket är den genomsnittliga årsavkastningen på en Sverigefond de senaste 10 åren enligt Morningstar.

Ränta-på-ränta-effekten i ett diagram

När person A och B båda är 65 så har person A sparat ihop 293.133,26 kr medan person B har 269.122,96 kr. Person A har alltså drygt 24.000 kr mer i sparat kapital trots att person B gjort mer än 4 gånger så stora insättningar. Dessutom ökar det sparade beloppet för person A snabbare än för person B vid 65 år trots att person A inte gör några insättningar! I diagrammet har jag även lagt in en prickad linje för utvecklingen om person A inte skulle ha slutat med sina insättningar.

Så: Börja spara i tid! Vänta inte till imorgon med att ta tag i ditt sparande!

Men om jag inte längre är 20 år då? Är det för sent för mig att börja spara?

Nej! Det är aldrig för sent att börja spara, men ju längre du väntar innan du börjar desto mindre gratishjälp får du av tiden. Så sätt dig ner en stund oavsett ålder och gå igenom ditt sparande.

Notera: Detta är en modell utifrån medelvärden av historiska data. Då börsen inte ger en jämn och stabil avkastning kan det exakta utfallet inte beräknas. Historiskt utfall är heller ingen garanti för framtida utfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar