Sidor

söndag 19 februari 2017

Problem i sikte

Boksluten rullar in på löpande band och med dem förslagen på utdelning. Jag noterar att ett antal av de bolag som brukar ge mig utdelning i början av april i år istället kommer att dela ut i slutet av mars, och ytterligare några stycken som brukar pynta utdelning i maj hostar i år upp pengarna i april. Det är ju väldigt trevligt på ett sätt, men för oss statistikgalna som lider av en lätt rubbning blir det problem då mars i och för sig ser väldigt bra ut, men april visar preliminärt lägre utdelning än föregående år (tappet till mars täcks inte upp av det som tillkommer från maj) och framför allt maj visar på en klar nedgång. Så vill vi som jagar månader i sträck med ständig höjning av utdelningen jämfört med samma tid föregående år inte ha det!

Frågan är om man som lätt rubbad galning ska försöka parera detta genom köp i bolag som lämnar utdelning i just april eller maj. Att köpa bolag enbart efter när de lämnar utdelning är en dålig idé, men när man har flera köpkandidater kan man ju gallra efter utdelningsperiod. Köpkandidater för april är exempelvis Intrum Justitia. För att få mer pengar i maj kan man köpa exempelvis Investor eller H&M.

När vi ändå pratar H&M så är det ett av två bolag i min portfölj (det andra är Castellum) som i år inför interimsutdelning, det vill säga att utdelningen fördelas över flera tillfällen under året. I båda dessa fall två tillfällen, ett på våren och ett på hösten. Generellt tycker jag att detta är bra, då det ger jämnare inkomster över året från utdelningar. Den lätt rubbade sidan av mig får försöka upprätthålla cirklarna när det innebär minskad utdelning en månad relativt föregående år. Däremot så gör båda dessa bolag tvärt om mot vad Novo Nordisk gjorde förra året när de införde interimsutdelning. En utdelning är ju en del av vinsten sedan föregående utdelningstillfälle, och som sådan borde ju den första utdelningen nu i vår vara för helåret sedan föregående års utdelning, och sedan kommer höstutdelningen som är halv då den är sedan vårutdelningen. Efter det är alla utdelningar ”halva” då de täcker halvåret från föregående utdelning. Så gjorde Novo Nordisk. Både Castellum och H&M föreslår dock halv utdelning redan nu från våren 2017. Det innebär ju att utdelningen för kalenderåret 2017 förvisso motsvarar utdelningen för kalenderåret 2016, men för oss aktieägare innebär det ju faktiskt att vi bara får halv utdelning för verksamhetsåret 2016 (utdelning våren 2017) men full utdelning för verksamhetsåret 2017 (hälften hösten 2017 och andra hälften våren 2018).

Vill man så skulle man ju kunna se det som att utdelningen för verksamhetsåret 2016 fördelas över flera delbetalningar under 2017, men den tolkningen innebär ju i så fall att bolaget bara sitter och tjuvhåller på halva utdelningen, och då borde aktieägarna få ränta för att de behöver vänta ett halvår på hälften av sina pengar.

2 kommentarer:

  1. Går ju att pytsa in all utdelning man får i aktier månaden efter så växer det fort med utdelningar. Alltid gott att få del av utdelningen nästa direkt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du talar om att utdelningssurfa, min favoritsport lagom till våren! :)
      Det kommer helt klart bli så att utdelningen jag får i mars kommer att gå till att köpa aktier som ger utdelning i april och så vidare. Som vanligt gäller att köpa en aktie bara för att den lämnar utdelning en viss månad är en dålig idé, men har man en lista på 20–30 köpvärda aktier så kan man ju bland dem välja efter när de lämnar utdelning.

      Radera