Sidor

tisdag 13 september 2016

Sålt Telia

Telia
Tänkte för en gångs skull kommentera ett innehav utanför mitt pensionssparande. Telia har i flera år legat som ett av de större innehaven i mitt icke-pensionssparande. Måhända tråkig aktie, men med en utdelning som tickar på år efter år. Mitt tålamod har dock prövats med mutskandaler och diverse annat. Två saker har dock till slut fått bägaren att rinna över:

1. Telia bryter mot nätneutraliteten

Telia har sedan några månader erbjudit gratis surf på Facebook, Instagram (som ägs av Facebook), Messenger (som ägs av Facebook), WhatsApp (som ägs av Facebook), Twitter och Kik. Trevligt kan man ju tycka vid en första anblick, men en internetleverantör ska vara nätneutral, det vill säga inte göra någon skillnad på den trafik man hanterar. När användare på detta sätt uppmuntras att hålla sig till en etablerad jätte är det både dåligt för konkurrensen och den informationsmässiga mångfalden.
Tänk dig exempelvis att du fått surfa gratis på min blogg, men att Telia tar betalt 8 kr / MB om du läser petruskos.
Eller ett steg längre i en betydligt farligare riktning: tänk dig att Telia tar betalt 8 kr / MB om du surfar på DN, Aftonbladet eller Expressen, men att du däremot inte behöver betala någonting om du väljer att läsa dina nyheter på Avpixlat, Fria tider eller Exponerat.
Det har redan skrivits spaltkilometer om detta, så jag skriver inte mer utan nöjer mig med tre länkar:

2. Debaklet med Spridningskollen

Ifall någon missat det så har vissa mediebolag tagit hjälp av ett koncernsyskonbolag till ett företag som dömts för brott mot inkassolagen för att skicka ut kravbrev till påstådda fildelare. Man lämnar in listor med IP-adresser till domstol och får en dom på att internetleverantören måste lämna ut uppgifter om vem som stod för abonnemanget som hade en viss IP-adress vid en viss tidpunkt.
Telia har lämnat ut dessa uppgifter, vilket man med bakgrund av domslutet inte kan säga något om, men frågan är varför Telia ens har dessa uppgifter? Bahnhof raderar dessa uppgifter efter 24 timmar eftersom de sedan inte behöver dem själva, och Bredbandsbolaget efter tre veckor. Telia samlar uppenbarligen detta i år och dar. Oavsett vad man tycker om fildelning så tyder detta på att Telia återigen är väldigt oansvariga med sina kunduppgifter. För ett antal år sedan kom hackare över nästan 200 000 kunders inloggningsuppgifter inklusive lösenord i klartext, och nu sparar Telia kunduppgifter, som av Datainspektionen klassas som känsliga personuppgifter, under väldigt lång tid för att… ja vad?
Här är Bahnhofs syn på saken.

Om jag inte kan rekommendera någon att vara kund hos Telia så känner jag att jag har svårt att rättfärdiga ett aktieägande. Jag har sålt alla mina aktier i Telia.
Disclaimer: Jag äger Bahnhof.

4 kommentarer:

  1. Bra, själv bojkottar jag samtliga betting/casinobolag men gärna Starbreeze-typer!

    SvaraRadera
  2. Hmmm... Tre å sin sida erbjuder fri Spotify musik. Det är ett svenskt bolag så då gillar jag det. Men det är inte heller rätt eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fri Spotify trafik ska det så klart vara! ☺

      Radera
    2. Om du lyssnar på Spotify till medelkvalitet 4 timmar om dagen så blir det 12 GB data per månad. Väljer du en annan streamingtjänst än Spotify så måste du alltså lägga på 100 kr på mobilabonnemangets månadsavgift för att kompensera för den ökade datatrafiken, vilket ger ett rätt stort incitament för att välja just Spotify för sitt musiklyssnande.
      Detta är inte bara dåligt för konkurrensen, utan även för musikerna då Spotify är en av de streamingtjänster som betalar minst till artisten; Google Play betalar exempelvis drygt 6 gånger så mycket per spelad låt till artisten jämfört med Spotify. (https://www.theguardian.com/technology/2015/apr/03/how-much-musicians-make-spotify-itunes-youtube#img-2) Dessutom så kan indieartister själva lägga upp musik på Pandora och Google Play, medan det bara är skivbolag som kan lägga upp musik på Spotify och Apple Music.

      Radera