Sidor

onsdag 9 november 2016

Köp: Becton, Dickinson and Company

Becton Dickinson logo

Igår kunde jag inte hålla mig från köpknappen nu när det är courtagefritt att handla aktier från USA-börsens S&P500-lista hos Nordnet. Funderade först på att köpa Unilever, vilka jag har funderat på att plocka in i portföljen ett bra tag, men då de visade sig inte ingå i S&P500 så föll det. Just som jag höll på att stänga listan med S&P500-aktier föll ögat av en slump på Becton, Dickinson and Company (vanligtvis bara Becton Dickinson eller kort och gott BD, ticker BDX), ett företag jag känner till rätt så väl.

BD är en av jättarna inom medicinska förbrukningsartiklar. När du tar ett blodprov på sjukhuset/vårdcentralen är det väldigt sannolikt att både nålen du blir stucken med och rören som samlar upp blodet är tillverkade av BD. Den använda nålen och det färdiganalyserade röret slängs sedan i speciella punktionssäkra behållare, vilka är en del av BDs produktsortiment. Har du diabetes är det väldigt sannolikt att det är BD som tillverkar både nålarna till din insulinpenna och lansetterna du sticker dig i fingret med för att kolla ditt sockervärde. Är du kvinna och går på de regelbundna cellprovskontroller som erbjuds är det inte osannolikt att det är BD som tillverkat provtagningsmaterialet. Om du misstänks ha blodförgiftning kan det mycket väl tänkas att BD inte bara tillverkar de speciella blodflaskor som används vid provtagning, utan även analysinstrumentet på laboratoriet där flaskorna inkuberas för screening.

Företaget grundades 1897, har varit börsnoterat sedan 1962 och höjt utdelningen varje år sedan 1972, det vill säga 44 år i rad. Utdelningen kommer kvartalsvis i mars, juni, september och december. Utdelningsandelen är endast 27,8%, så företaget klarar av att hålla i utdelningshöjningen även om det skulle komma både ett och två sämre år. Direktavkastningen är endast 1,48%, men utdelningstillväxten… utdelningstillväxten de senaste 33 åren är 11,53%. Per år. De senaste 25 åren 12,10% per år, de senaste 10 åren 10,42% per år och senaste 5 åren 10,00% per år. Uthållighet kallas det. Estimaten på 4-traders pekar dessutom på både ökad vinst och ökad vinstmarginal 2017, 2108 och 2019.

Köpte en aktie courtagefritt för 176,84 USD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar